Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус. В страните по света и

...
Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус. В страните по света и
Коментари Харесай

Харвард: Вирусът ще остане до 2024 година

Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус. В страните по света и в частност в Съединените щати може да се наложи да се вкарват многократни интервали на ограничения за социално дистанциране като тези, признати по време на експлоадирането на коронавируса, които ще продължат до 2022 година

Това настояват откриватели от Харвардската школа по обществено здраве. Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус, споделят те, представени от БГНЕС.

Изследването идва на фона на повече от 2 200 умряли в Съединени американски щати във вторник, което е връх, изключително в миг, когато страната разисква по какъв начин да започва стопанската система си. Общият брой на смъртните случаи от вируса в Съединени американски щати възлиза на над 28 300 към вторник.

“Може да се наложи от време на време разграничаване до 2022 година, в случай че потенциалът на незабавната грижа не се усили доста или не се назначи лечение или ваксина ”, настояват откривателите от Харвард в проучване, оповестено в Сайънс.

Компютърна симулация на екипа от Харвард предполага, че COVID-19 ще стане сезонен, като тясно свързаните коронавируси, които предизвикват елементарна простуда, с по-високи скорости на предаване през по-студените месеци. Но има доста незнайни, в това число равнището на имунитет, добито от предходна зараза и какъв брой дълго трае то, споделиха създателите.

„ Установихме, че еднократните ограничения за социално дистанциране вероятно са незадоволителни за справяне със SARS-CoV-2 “, споделя водещият създател на проучването Стивън Кислър пред кореспонденти.

„ Това, което наподобява е належащо при липса на други видове лечение, е периодично социално разграничаване “, добави той.

Продължителността и интензивността на блокирането могат да бъдат облекчени, когато лекуванията и ваксините станат налични. Но при тяхно неявяване дистанцията би разрешила на лечебните заведения да усилят потенциала за сериозни грижи, с цел да се оправят със скока в случаите, които биха зародили при облекчение на ограниченията.

„ Периодите на по-голямо разпространяване на вируса при разпределяне на ограниченията ще разрешат ускорено придобиване на стаден имунитет “, сподели съавторът Марк Липшич.

Давайки образци с Южна Корея и Сингапур, откривателите настояват, че ефикасното разграничаване може да понижи напрежението върху системите за здравеопазване и да даде опция за следене на контакти и на карантина.

Авторите признават, че продължителното разграничаване най-вероятно би имало дълбоки негативни стопански, обществени и просветителни последствия. И противоположното, прекаленото социално дистанциране без отдих може да бъде неприятно. Според един от моделираните сюжети „ общественото разграничаване е толкоз дейно, че на практика не се построява имунитет измежду популацията “, се споделя в документа, затова нужен е периодически метод.

Авторите признават, че главен минус на техния модел е какъв брой малко сега знаем за това какъв брой мощен е имунитетът на инфектирано лице и какъв брой дълго трае.

Проучването прибавя, че даже при положение на “очевидно елиминиране ”, наблюдението върху SARS-CoV-2 не би трябвало да стопира да се поддържа, защото е допустимо наново експлоадиране на болест чак до 2024 година.

Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че „ сигурно “ инфекциите към момента не са достигнали своя пик. Над 2 милиона души в международен мащаб са инфектирани, а над 124 000 са умряли при най-сериозната пандемия от век.

Епицентърът се е изместил от Китай, където вирусът се появи през декември, към Съединени американски щати, който в този момент записва най-вече смъртни случаи.

„ Вирусът е тук, с цел да остане “

В момента най-хубавите догатки, учредени на тясно свързани коронавируси, са, че той ще сътвори някакъв имунитет за към година. Може да има и разбъркан предпазен имунитет против COVID-19, в случай че човек е инфектиран от елементарен бетакоронавирус, причиняващ простуда.

Едно нещо обаче е съвсем несъмнено: Вирусът е тук, с цел да остане, твърди екипът. Той съобщи, че е доста малко евентуално имунитетът да бъде задоволително мощен и да продължи задоволително дълго, тъй че COVID-19 да изчезне след първичната вълна, както беше в тази ситуация с експлоадирането на SARS през 2002-2003 година

Тестовете за антитела, които преди малко са влезнали на пазара и изследват дали човек е бил възпален по-рано, ще бъдат от решаващо значение при отговорите на тези жизненоважни въпроси за имунитета, споделят учените, и имунизацията остава най-хубавото оръжие.

Външни специалисти похвалиха изследването, само че и подчертаха какъв брой доста незнайни остават.

“Това е чудесно изследване, което употребява математически модели, с цел да изследва динамичността на COVID-19 за интервал от няколко години, за разлика от оповестените по-рано изследвания, които се концентрират върху идващите седмици или месеци ”, споделя Марк Уулхаус, епидемиолог по инфекциозни болести в университета в Единбург.

“Важно е да се признае, че това е модел; той е в сходство с актуалните данни, само че все пак се основава на поредност от догатки – да вземем за пример за добития имунитет – които занапред ще бъдат доказани. ”

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР